A rögzített, de még beküldésre nem került elszámolás a „Törlés” gombbal és a törlési szándék megerősítésével sztornózható.
Az EPTK oldalon kizárólag hiánypótlás kiküldését követően nyitható meg szerkesztésre és törlésre a bizonylat, illetve a bizonylatösszesítő. A „Törlés” gombra kattintva ellenőrzi a rendszer, hogy adott elszámolásban található-e a törölni kívánton kívül másik elszámoló bizonylat/összesítő, melynek „Bizonylat állapota” hiánypótlás alatti. Ha van, akkor a törlés megtörténik. Amennyiben nincs másik hiánypótlás alatti elszámoló bizonylat/összesítő, abban az esetben a következő hibaüzenet érkezik.
„Figyelem, egyetlen elszámoló bizonylat/összesítő van hiánypótlás alatt az elszámolásban, ennek törlése nem lehetséges!”
Elszámoló bizonylat és bizonylat összesítő tétel törlése
Az elszámolás beküldését követően a bizonylati szinthez hasonlóan a hiánypótlás kiküldését követően nyitható meg szerkesztésre az elszámoló bizonylat és/vagy elszámoló bizonylat összesítő tétel, mely során törlés is lehetséges.
A szerkeszthető állapotú elszámoló bizonylat (összesítő) Tételek listáján a tételek törlése történhet egyesével és csoportosan is a tételek előtt elhelyezett jelölőnégyzet bepipálásával és a menüsorban található Törlés gomb alkalmazásával. A fejléc jelölőnégyzetének bepipálásával az összes tétel kijelölésre kerül.
A törlés minimum egy tétel kijelölésével valósul meg, ennek hiányában figyelmeztető pop-up ablak ugrik fel a gomb megnyomására:
"Kérem, először jelölje ki a törlendő tétel(eke)t!"
Akár egy tétel kijelölése esetén is a Törlés gombra kattintva megjelenő biztonsági kérdés megerősítésével a tétel(ek) törlésre kerül(nek).
"Valóban törölni kívánja a megjelölt listaelem(ek)et? Felhívjuk figyelmét, hogy a művelet nem vonható vissza!"
Fontos! A jelölőnégyzetek és a Törlés gomb kizárólag megfelelő szerepkör birtokában jelenik meg akkor, ha a tétel szerkeszthető. Olvasó jogosultsággal rendelkező felhasználók számára nem láthatók.
Fontos kihangsúlyozni, hogy ha a törölt tételhez alátámasztó dokumentum tartozik, arról a továbbiakban döntést kell hozni a felhasználónak a feladat lezárása előtt. Erre vonatkozó részletes leírás az Alátámasztó dokumentumok kezelése törlés esetén fejezetben olvasható.